Jdi na obsah Jdi na menu
 


Náš jídelníček

S přípravou jídla pro pejsky, hlavně ve štěněčím věku, kdy ještě nemohou všechno co my, to dělám takto:

1) uvařím maso, třeba krůtí stehno (ale i jiné druhy masa a vnitřnosti)

2) vychladlé ho zbavím kostí a rozdělím na menší kousky

3) dám ho na tácek, zabalím do mikrotenového sáčku a dám do mrazáku

zari-2012-22-010.jpg

4) když je zmrzlé, rozlámu ty kousky od sebe a dám do sáčku do mrazáku

Podobně to dělám s rýží nebo kolínky - když zbydou, dám je do sáčku, ten trošku splácnu a dám do mrazáku. Když je pak potřebuji, bouchnu sáčkem o stůl a protože je v něm tenčí vrstva, jak jsem ho splácla, tak jdou krásně odlomit malé kousky.

Když pak připravuji jídlo, dám vařit vodu a do vroucí vody dám pár zmrzlých kousků masa. Jakmile jsou měkké, přidám buď rýži nebo kolínka a nechám dojít zase k varu. Pak vše scedím a pokrájím. Pak už jen přistrouhám čerstvou nebo přikrájím vařenou zeleninu a můžou papat.

Z masa používám tyto druhy: hovězí, vepřové, drůbeží, zvěřinu - tu tedy jen když ji dostaneme, jinak je moc drahá, králíka, vepřový jazyk, z vnitřností vařím drůbeží srdíčka, žaludky, játra, vepřové srdce, někdy i ledvinky, ty se ale musejí nejméně přes noc máčet v mléce. Dávám jen libové maso, hovězí občas s kližkou. Druhy masa střídám, vnitřnosti nedávám nikdy samotné, vždy je míchám s nějakým masem, většinou drůbežím (kromě jater na omáčku) a dávám je tak maximálně 1x týdně. Vnitřností pejskům moc nedávám a když, tak spíše ty se svalovinou (sdrce, žaludky). Ale pro zpestření stravy jsou dobré občas i ty ostatní vnitřnosti. Naše holky milují jatýrka. Vepřové maso nedávám často, je dost tučné.

Když nám zbyde nějaká omáčka (ne ostrá nebo kořeněná!), tak ji dám do misky do mrazáku ve vrstvě asi 2-3 cm. Když je zmrzlá, dám ji do sáčku. Potom když ji chci dát pejskům, tak kousek odseknu, dám do plecháčku, malinko podleji vodou a rozehřeji. Pak už jen pokapu papání a je to.

Příklady jídel pro pejsky:

Zde budu asi týden doplňovat co holky měly k papání, pro inspiraci. Píšu jen obědy a večeře, samozřejmě, že k tomu mají i malou snídani, sestávající z granulek (které tam většinou už nechávají) s pokrájeným piškotem a také svačiny, které jsou buď ovoce nebo nějaká ta psí sušenka nebo burizony, které milují. To co je zeleně, to vaříme pro nás a dostanou to i holky.

čtvrtek

  • oběd - hovězí maso z guláše, kolínka, vše pokapané trochou omáčky
  • večeře - vařené kuře, rýže, strouhaná mrkev

 pátek

  • oběd - vařená krůta, kolínka, spařená brokolice
  • večeře - vařené kuře, kolínka, strouhaná salátová okurka

sobota

  • oběd - kuřecí řízek bez strouhanky, zelenina a nudličky z nudlové polévky
  • večeře -ovařené mleté hovězí maso, rýže, strouhaná mrkev

neděle

  • oběd - filé z mořské štiky dušené ve vodě s máslem
  • večeře - maso ze španělského ptáčka, rýže, vše pokapané omáčkou

pondělí

  • oběd - vepřová játra (na omáčku), rýže, vše pokapané omáčkou
  • večeře - přírodní vepřové maso, rýže, nastrouhaná salátová okurka

úterý

  • oběd - vařené kuře, kolínka, strouhaná mrkev
  • večeře - vařené krůtí maso, bramborová kaše (milujou jí)

středa

  • oběd - vařené hovězí maso, kolínka, vše pokapané rajskou omáčkou
  • večeře - vařený vepřový jazyk, rýže, nastrouhaná salátová okurka

čtvrtek

  • oběd - vařená krůta, kolínka, strouhaná mrkev
  • večeře - pečené vepřové maso, rozmačkané brambory, spařená brokolice

 

Tady jsou ukázky pár našich papáníček:

 cervenec-2012-14-013.jpgrijen-2012-15-001.jpg

 

 

 

 

 

 

rijen-2012-15-011.jpgrijen-2012-15-014.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

rijen-2012-15-007.jpglistopad-2012-5-001.jpg

 

 

 

 

 

 

listopad-2012-5-003.jpglistopad-2012-5-009.jpg

 

 

 

 

 

 

listopad-2012-5-016.jpg